Glasvezel in Boerakker? 

Waarom deze FAQ?

Omdat er verschillende aanbieders van glasvezel, kabel, of andere vormen van snel internet ons bestoken met informatie. En omdat de besturen van Dorpsbelangen Boerakker en Humsternet signalen krijgen dat veel bewoners van de dorpskern Boerakker behoefte hebben dat alles eens goed op een rij wordt gezet.

Maar wat is nu verschil tussen Ziggo (coaxkabel), KPN (kopernet) en (Glasdraad)glasvezel?

Het verschil zit hem in de snelheid, het verschil tussen download en uploadsnelheid, en in het wel of niet delen van capaciteit

Toegepast op de huidige netwerken blijkt dat:

 • Het kopernetwerk van KPN de kleinste kanaalcapaciteit heeft.
  (dit hangt ook nog eens sterk af van afstand tot de centrale). De uploadsnelheid is meestal maar 10% van de downloadsnelheid. Bij veel vraag op het netwerk neemt de snelheid af.
 • Het coaxnetwerk (Ziggo) een grotere kanaalcapaciteit heeft dan het KPN netwerk, maar de zelfde nadelen heeft. Door de kortere afstanden in de kern van Boerakker is de capaciteit nu voor veel abonnees nog redelijk te noemen.
 • Glasvezel een vrijwel onbeperkte kanaalcapaciteit heeft en de meeste snelheid biedt. Up- en downloadsnelheid zijn hetzelfde. Glasvezel is overigens ook minder gevoelig voor storingen en veroorzaakt zelf ook minder storing.

Met allerlei technische trucjes (modulatietechnieken) kunnen KPN en Ziggo de grenzen van hun koper- en coax-netwerk nog enigszins oprekken, maar de echte toekomst is voor Glasvezel netwerken.

Maar straks bedenken ze wel weer wat nieuws?

Ja, ontwikkelingen gaan door en er worden steeds nieuwe zaken bedacht. Maar door de aanwezigheid van glasvezel zijn we daarop voorbereid. Voor sommige nieuwe ontwikkelingen is het in de toekomst misschien nodig om een ander kastje in huis te plaatsen, maar ook daarbij zal gebruik gemaakt kunnen worden van het aanwezige glas. Glasvezel is letterlijk investeren in de toekomst en zeer toekomst-vast.

Waarom 3 projecten en niet één?

Er lopen op dit moment 3 glasvezelprojecten in het Westerkwartier.
Dit is het gevolg van de privatisering van de Telecommunicatie in de 80er jaren, waarbij telecommunicatie niet meer door de overheid (PTT) maar door diverse private bedrijven geleverd moet worden. Deze kijken uiteraard naar winstgevendheid en een bedrijf als KPN, maar ook Ziggo mag nu dus weigeren om een netwerk aan te leggen als dit commercieel voor hun niet interessant is.

1.

KPN doet daarom alleen de grote kernen zoals Grijpskerk, Zuidhorn, Aduard, Grootegast, Leek, Marum etc. Deze kernen zijn vanwege de aantallen aansluitingen commercieel interessant voor KPN.
Kleine kernen zoals Boerakker zijn niet interessant en doen niet mee.

2.

Het project “Snel Internet Groningen” doet alleen de allertraagste adressen in het buitengebied. Die adressen kunnen “gratis” een glasvezelaansluiting krijgen. Dit is mogelijk door subsidie vanuit de provincie. Snel internet Groningen legt niets aan in de kernen zoals Boerakker. Humsternet is overigens heel kritisch op dit project (zie: www.humsternet.nl).

3.

Glasdraad doet de kleine kernen van het Westerkwartier én het buitengebied.
Glasdraad is daarmee de enige partij die bereid is glasvezel te leggen in een dorp als Boerakker    Voorwaarde is dat 40% van huishoudens in het gebied mee willen doen.

Wat is Glasdraad voor een bedrijf?

Glasdraad is een investeringsbedrijf wat glasvezelnetwerken aanlegt in gebieden die de grote aanbieders links laten liggen. Dat kunnen buitengebieden zijn, maar soms nemen ze ook kleinere dorpskernen mee. Glasdraad heeft al veel gebieden verglaasd. De netwerken in de buitengebieden van Westerwolde  en Stadskanaal zijn net opgeleverd. Recent is gestart met aanleggen in het buitengebied van Emmen, en van Flevoland. (zie: www.glasdraad.nl ).

De netwerken die Glasdraad aanlegt zijn het beste te vergelijken met het stroomnetwerk van Enexis. Daar leveren energieleveranciers u stroom; zij betalen Enexis voor het gebruik van het netwerk. Na de aanleg door Glasdraad hebt u alleen nog te maken met de internetproviders die hun abonnementen voor landelijke tarieven aan u aanbieden. KPN heeft al toegezegd dat zij uw aansluiting gratis overzetten als het Glasdraad netwerk klaar is. De verwachting is dan ook dat na verloop van tijd het huidige kopernetwerk van KPN uitgefaseerd wordt.

Maakt Ziggo geen gebruik van glasvezel? Legt KPN glasvezel aan in Boerakker?

Zowel Ziggo als KPN maken ook gebruik van glasvezel. Dit gaat dan om glasvezel in hun aanvoer- en verdeelnetwerk. Men legt echter geen glasvezel aan tot in huis. Zowel Ziggo als KPN maken gebruik van hun bestaande koper- /coax-netwerk voor de verbinding naar huis. Beide bedrijven hebben geen plannen om glasvezel tot in de huizen in Boerakker aan te leggen.
Alleen Glasdraad legt glasvezel aan tot in uw huis of bedrijf.

Moet ik Ziggo echt opzeggen?

Nee, het is ook mogelijk om Ziggo te behouden naast de nieuwe glasvezel aansluiting.
Hoewel het vrijwel niet is te vinden op de Ziggowebsite levert men ook losse TV-abonnementen.
Dit kan zelfs al vanaf ca. 18 euro per maand.  https://www.ziggo.nl/televisie/kabel-tv/ of https://www.ziggo.nl/televisie/tv-start/ .  Ziggo maakt hier uiteraard geen reclame voor omdat men liever All-in-one abonnementen verkoopt. Men verliest met de aanleg van glasvezel hun monopolie positie in de dorpskernen.

Kan ik later alsnog een aansluiting van Glasdraad aanvragen?

Alleen als de 40% voor 25 november gehaald wordt, en Glasdraad gaat aanleggen. Wel wordt de aansluiting daarna veel duurder. In de kern zal een na-aansluiting vermoedelijk € 750,- gaan kosten. Voor 25 november aanmelden is dus sterk aan te raden.

Wat is het belang voor Boerakker als dorp?

Toen in de 19e eeuw het elektriciteits-netwerk in Nederland ook tot in de huizen ingevoerd werd waren er mensen die zeiden: “waarvoor hebben we dat nodig? Die lampen die ik gebruik doen het toch ook prima?” Men dacht uiteraard alleen aan het vervangen van de lampen.
Van al de ontwikkelingen die zouden volgen koelkasten, stofzuigers, wasmachines, radio’s, computers had men op dat moment uiteraard nog geen idee. De invoering van de elektriciteit maakte echter al die andere ontwikkelingen mogelijk.
Wanneer vandaag de dag de stroom uitvalt, komt de wereld krakend tot stilstand.

De aanleg van glasvezel speelt een soortgelijke rol. Op dit moment zien we het voornamelijk als een vervanging van telefoon en televisie en als een aansluiting voor de computer.  De digitalisering van de maatschappij gaat echter met een steeds grotere snelheid door en er ontstaat behoefte aan meer bandbreedte/snelheid en kanaalcapaciteit.  Denk aan zaken als: Remote diagnosticeren van patiënten door specialisten, hartbewaking op afstand, systemen om het huis te bewaken, het op afstand bewaken van bedrijfsprocessen en systemen, apparaten die een internetverbinding hebben (internet of things) , onderwijs op afstand, thuiswerken,  etc. etc.
De aanwezigheid van een glasvezelaansluiting zal deze ontwikkelingen ondersteunen en mogelijk ook versnellen.

De Glasdraad aanbieding is dé kans voor de bewoners van Boerakker om hier tegen een aantrekkelijk tarief in mee te gaan. De kans is ook groot dat als we dit niet doen, Boerakker een “witte vlek” zal worden op de digitale kaart van de komende jaren. Bedenk daarbij dat de verglazing van Nederland verder doorgaat, en over enkele jaren meer dan 90% van Nederland glasvezel heeft.
Als de aanleg niet doorgaat zal dat de leefbaarheid van ons gebied, en het vestigingsklimaat in ieder geval niet ten goede komen.

Waarom zien wij goede redenen om u aan te melden bij Glasdraad?

Onze argumenten zijn:

 • Investeren in glasvezel is investeren in de toekomst (ontwikkelingen die nog komen.)
 • We zetten Boerakker hiermee op de digitale kaart.
 • Indien 40% meedoet krijgen onze scholen gratis een aansluiting.
 • Glas is niet gevoelig voor storingen en stoort zelf niet, en is ook vrijwel niet af te luisteren.
 • Het aanbod van 200 euro éénmalig is financieel zeer aantrekkelijk.
  (Indien men de korting van de providers meetelt is het eigenlijk zelfs ca. 80 euro.)
 • Het is een éénmalige kans.
  (andere providers zullen dit niet zo gauw bieden en de overheid zal het als gevolg van de privatisering ook niet doen.)
 • En (heel belangrijk!) Er is keuze uit meer dan 10 verschillende providers.
  (Voor een aansluiting op de “digitale snelweg” wil je niet afhankelijk zijn van 1 provider.)
 • In veel gevallen is de combinatie van een Ziggo TV-abonnement in combinatie met een glasvezel abonnement voor internet en bellen vele malen sneller, beter en ook nog eens goedkoper dan het huidige All-in-one abonnement dat velen nu bij Ziggo hebben.

En we hebben de keuze om eventueel op termijn alsnog een All-in-One glasvezel-abonnement nemen bij een van de andere 14 providers.
(Door de Glasdraad aansluiting krijgen en houden we keuze, nu en in de toekomst.)

Waarom kan ik mij niet aanmelden?

GlasDraad aansluitgebied Boerakker

De woningen aan de Hoofdweg vanaf nummer 14 en 9E en lager, zijn op dit moment niet opgenomen in het aansluitgebied van GlasDraad. De reden is dat de woningen geen kabelaansluiting hebben en daarom voor GlasDraad tot het buitengebied worden gerekend. Het buitengebied rondom Boerakker is niet meegenomen, omdat GlasDraad niet wil concurreren met bewoners- initiatieven en dus ook niet met Westerglas.

Ondertussen heeft Westerglas aangegeven niet te kunnen gaan aanleggen. Dat betekent dat GlasDraad begin 2020 zal overwegen om de bedoelde woningen toe te voegen aan het aansluitgebied. Hierbij is het van belang dat zo veel mogelijk van de bewoners aangegeven een glasvezelaansluiting te willen.

U kunt uw belangstelling kenbaar maken bij westerkwartier@glasdraad.nl. Afhankelijk van de belangstelling ontvangen de bewoners een voorstel.

Tenslotte:

Het is aan eenieder om zelf te beslissen of hij of zij zich in wil schrijven voor Glasdraad.  

Voor belangrijke infrastructuur en internetdiensten is het beter om te kunnen kiezen uit meerdere providers en niet zoals nu 1 provider (= geen keuze.) Dat is altijd beter voor de hoogte van de tarieven.

Er valt nu wat te kiezen en dat kunnen we met z’n allen zo houden als 40% zich inschrijft.

Met vriendelijke groet,

Het  bestuur van Dorpsbelangen Boerakker/Lucaswolde

antonvanspronsen@planet.nl